Superstitii la botez

Superstitii la botezTraditia noastra populara este cat se poate de bogata in fel de fel de obiceiuri legate de nou-născut si de botez. Dincolo de obiceiurile transmise din generatie in generatie cu privire la ce trebuie facut inainte, in timpul si a doua zi dupa botez, de-a lungul timpului au fost pastrare si foarte multe superstitii. Mai ciudate sau mai usor de acceptat, aceste credinte babesti sunt foarte variate si difera de la o regiune la alta. Biserica nu accepta aceste superstitii pentru ca nu au o baza in religie sau credinta, insa multi parinti si mai ales bunici le practica inca.

Nerespectarea acestor cutume poate avea urmari la fel de variate, fie ele de natura a afecta in bine sau in rau evolutia in viata a copilului. Astfel spus, daca sunt respectate cel mic fie este ferit de rele, fie va capata trasaturi morale sau fizice deosebite.

Intre cele mai des intalnite si respectate superstitii de la noi legate de botez se numara:

  • Ianinte de botez nimeni nu are voie sa ii spuna copilului pe nume. Aceasta este poate cea mai raspandita si tinuta superstitie, pe care multi o fac in mod instinctiv, fara a stii care sunt „urmarile”. Consecintele sunt dintre cele mai grave, de la rapirea copilului de catre spiritele rele pana la imbolnavire sau ghinion
  • In cristelnita in care va fi botezat copilul trebuie sa se arunce bani, pentru ca cel mic sa fie norocos in viata
  • Dupa terminarea slujbei, apa de la botez, din cristenlita, trebuie sa fie varsata la radacina unui pom. Desi Biserica nu sustine superstitiile, acest obicei este totusi acceptat deoarece apa respectiva este sfintita si nu trebuie aruncata oriunde si oricum. Supertitia spune insa ca cel mic va fi astfel viguros si sanatos, dar si norocos
  • Dupa botez, copilul nu trebuie sarutat de nimeni pentru ca „i se ia mirul”, dar nici schimbat pana a doua zi
  • Fasa de la botez nu trebuie sa fie nici prea lunga, caci cel mic se va casatori batran, dar si foarte scurta, caci nunta va fi prea devreme
  • Nasul sau nasa (dupa caz sau dupa regiune) trebuie sa sarute copilul inainte de slujba pe obraji pentru ca acesta sa aiba gropite si sa fie frumos
  • A doua zi dupa botez copilul este imbaiat acasa de catre nasa si alaturi de moasa, iar in cadita se pun obiecte de aur, bani sau diverse uleiuri.

Acestea sunt cele mai cunoscute superstitii legate de Sfanta Taina a Botezului, asa cum au fost ele transmise din bunici. Cei mai multi dintre noi le respectam – macar o parte a lor – nu pentru ca ne este teama de urmari, ci pentru ca dau un farmec aparte si creaza putin mister in jurul acestui moment.

Ceea ce conteaza este insa ca cel mic sa fie sanatos, sa aiba parintii, bunicii, nasii si mosii alaturi si sa fie bine calauzit de acestia pe parcursul vietii sale.

Mihai Rubea
Daca v-au placut fotografiile mele si stilul abordat, va astept cu mare drag. Fotograf nunta Bucuresti cu experienta in captarea momentelor foto si video, suna acum 0726 860 693.

Niciun comentariu on This Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce spun clientii:
Monica Ungureanu
Monica Ungureanu
noiembrie 7, 2015
Felicitari oclipa.ro!

Multumesc din suflet oclipa.ro pentru rabdarea si profesionalismul de care ai dat dovada, nu o data ci de 2 ori. Datorita tie am un album de nunta superb si tot datorita tie am castigat concursul "Colt de poveste", initiat de firma la care lucrez. Tine-o tot asa!

Bloguri, Bloggeri si Cititori