Obiceiurile imprumutate

Obiceiurile imprumutate

Obiceiurile imprumutate, prilej pentru fotografii de neuitat

In traditia poporului nostru, nunta incepea vineri seara, cu pregatirea cortului pentru petrecere si se incheia luni seara, dupa petrecerea socrilor. Acum, aceste traditii s-au mai diluat, fie pentru ca nuntile de la tara sunt tot mai rare si se tin in general in spatii amenajate, fie pentru ca si organizarea este mult mai costisitoare, caci nu se mai face cu produsele din gospodarie, ci cu preparate ce necesita o pregatire mai laborioasa.

In schimb, au fost introduse obiceiuri noi, superstitii si elemente imprumutate de la altii, in special de peste ocean. Unele sunt mai vechi, precum aruncatul buchetului, altele au o istorie mai recenta, de doar cativa ani. Succesul lor se datoreaza atat semnificatiei intrinsece (aduc noroc, semnifica bogatie etc.) cat si faptului ca starnesc emotii aparte celor doi miri.

Unul dintre aceste obiceiuri imprumutate este celebrul “Something old, something new, something borrowed, something blue” – „Ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat, ceva albastru”. Venit de la americani, acest obicei este si sursa perfecta pentru momente de neuitat, pe care un fotograf profesionist le poate surprinde intr-un mod cu totul altfel.

„Ceva vechi” poate fi orice obiect pe care mireasa il foloseste in ziua nuntii sale si care nu a fost cumparat special pentru asta. In general este un obiect pe care il primeste de la o alta persoana si are o incarcatura sentimentala: rochia de mireasa a mamei, colierul purtat de aceasta in ziua nuntii ei, cerceii sau chiar voalul bunicii, dar si o bijuterie cumparata in ziua in care s-a nascut mireasa. Orice astfel de lucrusor aduce un plus de emotie si, daca este o surpriza, efectul este si mai intens.

„Ceva nou”. Aici situatia este simpla, caci in general la o nunta lucrurile folosite sunt noi: rochia de mireasa, buchetul, voalul, pantofii. Esential este modul cum sunt ele puse in valoare si cum sunt privite de mireasa si de cei din jur.

„Ceva imprumutat”. Orice element poate fi imprumutat de la o prietena sau de la sora mai mare. In general este vorba de obiecte mai mici, precum o bijuterie, o umbrela de dantela, o gentuta, un evantai. Fiind de la o persoana draga, aceste obiecte aduc caldura si transmit siguranta in aceasta zi destul de stresanta pentru protagonisti.

„Ceva albastru” este un element ce are un grad de noutate mai mare decat celelalte care, intr-un fel sau altul, erau practicate si la noi dar nu erau cuprinse intr-un obicei propriu-zis. Fiind albastru, obiectul in cauza nu poate fi purtat de mireasa „la vedere”, fiind asadar ascuns, de cele mai multe ori sub forma jartelei. Obiceiul jartelei presupune scoaterea acesteia cu dintii de catre mire spre sfarsitul serii si aruncarea ei catre tinerii de la nunta, asemenator aruncarii buchetului de catre mireasa.

Toate aceste obiecte si momentele in care intervin ele pot constitui ocazii perfecte pentru a fi surprinse de lentila aparatului de fotografiat. Emotia de pe chipul miresei cand vede voalul mamei sau lacrimile din ochii bunicii cand ii ofera nepoatei sale perlele pastrate zeci de ani special pentru acest eveniment nu se compara cu nimic in lume si trebuie imortalizate. Rochia, pantofii, umbrela, toate acestea au fost alese cu drag si merita o atentie mai mare si din partea celorlalti, inlusiv a fotografului.

Vechi sau noi, obiceiurile din ziua nuntii creaza amintiri frumoase, ce trebuie pastrate pentru anii ce vin.

Mihai Rubea
Daca v-au placut fotografiile mele si stilul abordat, va astept cu mare drag. Fotograf nunta Bucuresti cu experienta in captarea momentelor foto si video, suna acum 0726 860 693.

Un comentariu on This Post

Oclipa.ro Photography
Eddie
noiembrie 28, 2015

Nice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce spun clientii:
Monica Ungureanu
Monica Ungureanu
noiembrie 7, 2015
Felicitari oclipa.ro!

Multumesc din suflet oclipa.ro pentru rabdarea si profesionalismul de care ai dat dovada, nu o data ci de 2 ori. Datorita tie am un album de nunta superb si tot datorita tie am castigat concursul "Colt de poveste", initiat de firma la care lucrez. Tine-o tot asa!

Bloguri, Bloggeri si Cititori